Hier een terugblik op de evenementen die in het verleden zijn gehouden

Vikingfest 14 & 15 juni 2025

Een verborgen stukje Noorwegen midden in Rotterdam? Tijdens Heilige Huisjes opende de zware houten deuren van de voormalige Noorse Zeemanskerk – nu het Noorse Kultuurhuis – zich voor een heel weekend in het teken van Vikingen, verhalen en verbeelding. Twee dagen lang namen de Vikingen het gebouw over. Binnen én buiten was er van alles te ontdekken: van Scandinavische volksmuziek tot werkplaatsen voor jonge ambachtslieden, van historische lezingen tot bordspeltoernooien. Iedereen die interesse heeft in de Noorse kultuur was het weekend welkom, of je nu voor het eerst een voet over de drempel zet of al thuis bent in de Noorse cultuur.

Gehouden op: zaterdag 14 juni 11-17(22) zondag 15 juni 11-16

Contactpersoon voor als er nog vragen zijn: Margrethe Skeie: vikingfestrotterdam@gmail.com


 Het hele programma om terug te lezen staat hier.

25 maart 2025 Vaffeldag ! Gratis Noorse wafel.

Altijd al Noorse wafels willen proberen? Op 25 maart 2025 was er bij ons de Vaffeldag (dag van de wafel). Wij bakte die dag tussen 12.00 en 20.00 voor iedereen een GRATIS wafel. Wij troffen die dag veel nieuwe vaffel enthousiasten aan. Dank voor jullie komst!

De Vaffeldag wordt wereldwijd gevierd. De officiële verklaring voor Vaffeldag is dat men in de Middeleeuwen op deze dag Onze Lieve Vrouw (Maagd Maria) vierden. Het was de dag waarop de Maagd Maria van engel Gabriël het bericht kreeg dat zij zwanger was van het kindje Jezus.

Als je op de kalender kijkt zie je dat vanaf deze dag het nog exact 9 maanden is tot Kerst.

Toegang was gratis en aanmelden niet nodig.

Gemist? Wij bakken iedere zondag Noorse vaffels. Kijk bij onze agenda voor de exacte openingstijden.

7 februari 2025 - Lapskausmiddag

Op 7 februari 2025 werd door Bente en Marianne een Lapskausmiddag georganiseerd.

 

Het is niet geheel duidelijk waar het woord lapskaus vandaan komt. Aangenomen wordt dat de oorsprong ligt bij het Nederduitse woord labskaus of labskansch of anders bij het Engelse woord lobscouse.

Het is een winterse stoofpot van gebraden en/of gekookt vlees, aardappelen en verschillende groenten en kruiden. Bruine en lichte stoofschotels zijn normaal gesproken dikke stoofschotels, terwijl soepstoofschotels dunnere, lichte stoofschotels zijn. Het gerecht wordt doorgaans geserveerd als warm dinergerecht, vaak met brood of flatbrød.

Scroll naar boven